25. dubna 1850 – Paul Julius Reuter použil holubí poštu

Nacházíme se v polovině devatenáctého století, kdy se zvyšovaly požadavky na rychlost toku informací. Bylo tedy třeba za každou cenu zajistit co nejrychlejší informační spojení. Kreativitu i důvtip v řešení tohoto problému prokázal před 170 lety Paul Julius Reuter, budoucí zakladatel slavné agentury.

Běžně se k přenosu informací používal telegraf. Naneštěstí chybělo spojení mezi městy Brusel a Cáchy. Reuter se tedy rozhodl situaci vyřešit pomocí poštovních holubů. Proto 25. dubna vypustil 40 holubů s informacemi o aktuálním burzovním zpravodajství. Přesto, že jeho letka činila na 200 kusů opeřenců, neměla dlouhého trvání. O rok později se totiž úsek propojil telegrafickým vedením.

Díky zlepšení techniky začaly vznikat první zpravodajské agentury. Havas v Paříži, Wolff v Berlíně a Reuter v Londýně. Agetura Reuters, která započala svou činnost v roce 1851, funguje dodnes. V současné době poskytuje objektivní informace v 10 světových jazycích a řadí se mezi jedny z nejuznávanějších a největších na světě.

Holubí pošta

Poštovní holubi mají vynikající smysl pro orientaci. Jsou schopni se vrátit do svého rodného holubníku i stovky kilometrů. Komunikaci pomocí holubů využívali už staří Římané, zprávy se vázaly na tři ocasní pera. Holubi tedy neumí letět, kam jim chovatel řekne, pouze se vrací do svých rodišť. Dnes už je chov poštovních holubů využíván jen jako koníček. V soutěžích pak holubi bojují o to, kdo z nich doletí domů nejdříve.

Přidat komentář